Het onstaan van de versafdeling

Het ontstaan van de versafdeling bij Dobey Scheveningen.

De afgelopen 10 jaar is het versvlees voor honden en katten steeds meer in opkomst gekomen naast alle brokken die altijd in de schappen te vinden waren.

Honden en katten hebben soms problemen die achteraf bezien voeding gerelateerd zijn. Door deze huisdieren versvlees te voeren zie je de problemen verminderen. Denk daarbij aan huid-, vacht-, maag- en darmklachten. Veel klachten werden opgelost door het geven van vers vlees. Door de klant goed te adviseren en te begeleiden hoe om te gaan met versvlees werd het voor veel mensen een gewoonte om één of meerdere dagen in de week versvlees aan de hond of kat te geven. Versvlees bevat namelijk geen granen en tarwegluten waar steeds meer honden allergische reacties op krijgen.

Snacks daarin tegen bevatten vaak nog wel veel van deze boosdoeners en hebben een slechte vertering. Gelukkig kwamen er wel een aantal fabrikanten met 100% natuurlijke gedroogde snacks van onder andere gevogelte. Deze producten bestaan uit 100% gedroogd vers vlees.

Honden zijn gek op producten die vallen onder het slachtafval, denk aan varkensoren, bullepezen, kalfspoten. Deze producten zijn dan ook te vinden in een gedroogde en gerookte vorm.

Vanuit de barf wereld kwamen steeds meer goede reacties van baasjes die meldden dat hun hond of kat het geweldig deed op een combinatie van orgaanvlees, spiervlees en botten of karkassen. Maar hier wordt natuurlijk niet iedereen vrolijk van om elke dag met de handen in de dode resten van diverse diersoorten te  zitten om een samengestelde maaltijd te bereiden voor hun huisdier.

Inmiddels zijn wij door onze ervaringen op het gebied van vers vlees ervan overtuigd dat het voor het maag- darmstelsel van de hond of kat heel goed is om per week een aantal vleesdagen in te bouwen. Dit betekent dat je per week een of twee dagen vlees gaat geven en de rest van de week brokken. Hiermee bereiken we een perfecte voedingsbalans. Door de week gewoon brokken geven en bijvoorbeeld in het weekend vers vlees.

Doordat er in allerlei snacks granen worden gebruikt die veel honden en katten slecht verteren

De jaren voor dat wij de dierenspeciaalzaak begonnen heb ik jaren de versafdeling gerunt in diverse supermarkten en had heel wat kennis opgebouwd hoe om te gaan met verse producten.

Heb toen zitten bedenken hoe kunnen we nou deze goede combinatie van voeding door zetten naar de snacks. Ben in contact gekomen met een leverancier die veel doet in de barf wereld en contacten heeft bij slachterijen. Daar heb ik toen wat verschillende soorten slachtafval producten van laten komen. Kippennekken, kippenhartjes, vuilepens.

Deze producten ben ik tussen door eens als snack aan mijn honden gaan geven die vonden dat in het begin heel vreemd dat ze nu een kippenhartje kregen i.p.v. een markiesje. Gewoon door zetten en ze vonden het best wel lekker. Ik ben steeds meer gaan experimenteren met verschillende soorten slachtafval van runderribben, lamsribben, diverse hartsoorten, hertennekken en tongen en ga zo maar door steeds iets groter en harder en allemaal gewoon rauw. Ik merkte dat de ontlasting, huid/vacht totaal geen problemen lieten zien.

Na meerde malen met verschillende soorten vlees te bekijken hoelang het goed bleef als ik het in de koeling ging bewaren kwam ik tot de conclusie dat dat maximaal 4 dagen was vanaf het moment dat het de koeling inging.

Na een kleine verbouwing in de winkel heb ik toen de week voor dierendag een koelvitrine laten komen en deze in de winkel gepresenteerd om op dierendag de versesnack voor hond en kat te introduceren.

Klik hier om terug te keren naar hoofdmenu Versafdeling.